När du väl byggt din webbsida så är det dags att arbeta med SEO – searchengine optimization. Vad det handlar om är att registrera sin sajt hos sökmotorerna för att finnas med i sökresultaten. Detta är en hel vetenskap. Man kan ägna sig åt det själv men många väljer att låta någon firma ta itu med den här biten då det kräver en hel del kunnande för att man ska lyckas. Kruxet är att villkoren för det här bakgrundsarbetet förändras hela tiden och skiljer sig från sökmotor till sökmotor. Firmorna håller sig á jour med de senaste förändringarna vilket ger dem ett försprång gentemot den glade amatören.
Algoritmer
Vad det handlar om är att sökmotorerna vill försvåra för webbsidornas ägare att lägga vantarna på de organiska placeringarna på sökmotorn. En “organisk placering” är den kostnadsfria placeringen. På till exempel Google kan man tydligt se skillnaden på de kostnadsfria placeringarna och de som man betalat för – som ligger i topp, ovanför de organiska resultaten. Anledningen till att man ständigt ändrar algoritmer och förutsättningarna för de organiska placeringarna är naturligtvis att man vill tjäna så mycket som möjligt på annonseringen. Om man vet hur man ska nå toppositioner på sökmotorerna så kommer man ju inte att lägga några pengar på att annonsera hos sökmotorn – vilket naturligtvis är en dåliga affär för till exempel Google. Inte desto mindre finns det en del man kan göra för att bli omtyckt av sökmotorernas robotar – de som skakar fram sökresultaten.
Content
Det bästa man kan göra är att ansluta en blogg till sin webbsida och se till att hålla sökmotorerna intresserade genom att ständigt förse med nytt intressant innehåll. Att bara ha en webbsida rätt och slätt är ingenting som sökmotorerna prioriterar när de hostar upp resultaten på sökorden. Anledningen till det är naturligtvis självklar – varför ska man ge topplaceringar till en sida där det inte händer någonting? Robotarna har vissa kriterier de går efter för att avgöra vilka sidor de ska ge som svar på en sökning. Dessa kriterier är algoritmerna och dessa förändras hela tiden, flera gånger i månaden ibland. Några av förändringarna kommer ut men vad man strävar efter är att hemlighålla förändringarna som görs för att de webbansvariga inte ska kunna modifiera sitt arbete för att passa robotarna. Men – det absolut bästa man kan göra är att helt enkelt skriva nytt material ofta. Content writing betyder “att skriva innehåll” till sin webbsida och det gör man som sagt enklast genom att blogga. Gör man bra ifrån sig och tillhandahåller kvalitetsmaterial som folk gillar – då kan det verkligen börja hända grejer vad gäller klättringen på sökmotorerna. Om läsarna börjar rekommendera de artiklar man skrivit till andra så att länkarna sprider sig – då är lyckan gjord. Det är nämligen så att robotarna tar sig en titt på hur populär en webbsida är – och hur många länkar till webbsidan som de hittar på andra webbsidor. Varje länk tas som en rekommendation av huvudwebbsidan, så länkar utifrån är således ovärderligt. Bra innehåll ger i regel fler länkar utifrån så förse med kvalitetsinnehåll helt enkelt.
En hel vetenskap
Allt detta med SEO är som ni ser en hel vetenskap. Och vem har egentligen tid att jobba med sin webbsida och skriva nytt innehåll hela tiden? Ja, frågan är berättigad och svaret är att många företagare anlitar en speciell webbmaster som tar hand om detta med webbnärvaron på heltid. Som privatperson har man en intressant fördel – åtminstone om man tycker att det här med webben är roligt. Har man minsta lilla intresse för webben så konkurrerar man faktiskt på samma villkor som de multinationella företagen. Det är riktigt häftigt.
Unga tjejer är riktigt duktiga på detta och många lyckas riktigt bra med sina strävanden att få uppmärksamhet av följare och publik. Den unga publiken är tacksam att rikta sig till och det är därför ungdomarna lyckas så bra på webben. Man kan dra nytta av detta om man vill genom att kontakta en influencer genom något nätverk. Hos en influencer kan man sedan “produktplacera” och få hjälp med lanseringen och marknadsföringen av sin egen webbsida. Som sagt – det är en hel vetenskap när allt kommer omkring. Tycker man att detta med webben är roligt – då är hälften vunnet.